Oud, maar niet versleten
Spullen. We kunnen niet meer zonder en we consumeren ons suf. Kleding, meubels, apparaten, gadgets... Het vervaardigen, transporteren en afbreken van deze spullen heeft grote impact op onze aarde. De meeste grondstoffen die nodig zijn om deze spullen te maken zijn schaars.
We streven naar het reduceren van afval door te zorgen dat er zo min mogelijk (verbruiks)goederen binnenkomen. Minimale en bewuste inkoop is het uitgangspunt. We werken met het 10R-model bij het maken van dagelijkse keuzes en bij onze inkoop. We verduurzamen ons inkoopbeleid, en vragen van onze leveranciers om een duurzame inzet te leveren. Ook hebben we in onze daglocaties ruimte voor duurzame activiteiten.
Bij Aveleijn dragen we op verschillende manieren bij aan het reduceren van spullen en afval. Lees hieronder een aantal voorbeelden, zoals de ruilwinkel in Almelo, Wattez en Afval Goed Geregeld,
Ruilwinkel Almelo
Midden in de woonwijk Goossenmaat in Almelo heeft Aveleijn een ruilwinkel. Deze ruilwinkel, gevestigd in een voormalige basisschool, wordt gerund door mensen met een licht verstandelijke beperking. Iedereen kan hier kinderkleding, speelgoed en dameskleding komen ruilen. De ruilwinkel maakt onderdeel uit van het wijkcentrum waar ook allerlei andere maatschappelijke organisaties, zoals Buurtzorg, Leger des Heils, Avedan en de Gemeente gehuisvest zijn.
'Het wijkcentrum is echt een ontmoetingspunt voor de buurt. Mensen, met en zonder beperking, komen hier naartoe voor praatje en om samen een kop koffie te drinken. Regelmatig organiseren we gezamenlijk iets voor en door de buurt. Cliënten zijn enthousiast over het werken in deze winkel, vinden het fijn om hun bijdrage te kunnen leveren en genieten van het contact met de buurtbewoners. De goed bezochte winkel is drie ochtenden in de week geopend. Naast het werken in onze ruilwinkel kunnen cliënten ook voor andere werkzaamheden, zoals houtbewerking en tuinonderhoud bij het wijkcentrum terecht. We zijn trots dat we met deze ruilwinkel spullen een tweede leven kunnen geven en bij kunnen dragen aan een betekenisvolle dag voor onze cliënten' vertelt Kristie Wennekink, persoonlijk begeleider en een van de oprichters van onze winkel enthousiast.
Dit initiatief draagt bij aan een circulaire economie, waarin minder nieuwe grondstoffen worden gebruikt. Voor mensen die minder te besteden hebben biedt de ruilwinkel ook een uitkomst.
Wattez
Ook bij Theeschenkerij Wattez in Enschede gaat er veel aandacht uit naar duurzaamheid. De inrichting van het restaurant is bijvoorbeeld gehaald bij kringloopwinkel Het Goed en zelf opgeknapt. Ook staat er op deze locatie een verkoopkast met streekproducten en tweedehands kleding.
'Als team zijn we veel met duurzaamheid bezig, en dat zie je aan veel dingen op onze locatie terug. Een paar jaar geleden hebben we contact gelegd met zorgboerderij Ensink en de Lonneker Molen, met als resultaat dat wij hun streekproducten nu bij onze theeschenkerij verkopen', vertelt begeleider Rosalie Scheerstra enthousiast.
Afval Goed Geregeld
Helaas zijn niet alle spullen herbruikbaar. Deze spullen komen in één van de onderste treden van het 10R-model en moeten we recyclen of recoveren. Dit houdt in dat oude spullen teruggebracht worden naar grondstoffen of omgezet worden naar energie door ze te verbranden. Ons doel is om dit te voorkomen en spullen zo lang mogelijk mee te laten gaan en ons restafval te verminderen.
Door het aanbieden van workshops en trainingen ondersteunt Aveleijn locaties met het op de juiste manier scheiden van afval. Ook moedigen we initiatieven als Afval Goed Geregeld aan om meer gescheiden afvalstromen te stimuleren en restafval te reduceren. Via Afval Goed Geregeld kunnen locaties zich aanmelden om PD (plastic & drankkartonnen) en glas kosteloos te laten inzamelen op de locaties. Deze afvalstromen zijn goed te recyclen en dragen bij aan een circulaire economie, waarbij we minder grondstoffen verspillen.