Gezonde, gevarieerde en duurzame voeding
Je voedingspatroon heeft veel invloed op hoe gezond en fit jij je voelt. Bij Aveleijn stimuleren we daarom gezonde, gevarieerde én duurzame voeding. Daarbij hebben we zowel aandacht voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en de duurzame criteria van Aveleijn: seizoensgebonden, streekgebonden, biologisch en fairtrade. Daarnaast moedigen we aan om zelf groente en fruit te kweken. Vanwege de grote impact van vlees op het milieu vinden we het ook belangrijk om plantaardige voeding op het menu te plaatsen. Niet alleen vlees, maar ook andere producten hebben veel impact. Zo is er veel water en land nodig om voedsel te produceren. Een groot aantal producten wordt van ver geïmporteerd. Voor producten die in kassen worden verbouwd is veel energie nodig.
Lekker eten en minder verspillen
Aan de voorkant van onze voedselketen kunnen we bewuste keuzes maken die beter zijn voor het milieu. Bijvoorbeeld door producten af te nemen die passen bij het seizoen en door lokale boeren biologisch verbouwd zijn. We startten afgelopen jaar een pilot met de Boerschappen, een coöperatie die bij 150 boerderijen voeding ophaalt en rechtstreeks bezorgt. Of zoals ze zelf zeggen: “Een keten waarin écht lekkere, gezonde én verantwoorde producten de norm zijn en iedere schakel toegevoegde waarde heeft. Een keten die goed is voor jou, de natuur én de boer.” Onze teams en bewoners beslissen zelf hoe ze het precies invullen. Een dagje zonder vlees? Of een dagje minder vlees? Alles kan op maat afgestemd worden met de Boerschappen.
Ook aan de achterkant maken we duurzame stappen. Van alle voeding die in de zorgsector ingekocht wordt verdwijnt maar liefst veertig procent weer in de prullenbak: een enorme verspilling van goed eten. Ook binnen Aveleijn gaat er helaas regelmatig voeding de prullenbak in en dat willen we zoveel mogelijk voorkomen. We startten een nieuw initiatief rondom onze woonlocaties. Op woonlocaties waar gekookt wordt zoekt het team verbindingen met buurtbewoners en ambulante cliënten. Zo ontstaat een lokale community. Als er een maaltijd over is kan deze door iemand uit de community worden afgehaald voor een klein bedrag. Deelnemers kopen hiervoor een strippenkaart voor tien maaltijden bij de woonlocatie. Zo redden we heel wat verse en gezonde maaltijden van de prullenbak.
Over smaak valt niet te twisten
Wat het thema voeding complex maakt, is dat over smaak niet te twisten valt. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren, gewoonten en wensen waar het gaat om voeding. We willen best gezond en duurzaam eten, maar het moet vooral ook lekker zijn. Om op deze behoefte in te spelen delen we onder andere recepten en organiseren we proeverijen en kookworkshops. Daarnaast ontwikkelen we, met collega's van verschillende locaties, een kookboek. Dit boek bevat recepten voor seizoensgebonden, streekgebonden, biologische en fairtrade maaltijden. Met deze initiatieven willen we lekker en gezond eten stimuleren en dragen we bij aan een gezonde aarde.
Meer lezen over hoe wij bij Aveleijn bezig zijn met duurzame voeding?
Lees hier het verhaal van de duurzame (moes)tuinen van Rohaan
Lees hier het verhaal van Oesterzwamkwekerij Zwammenhof