Verandering begint bij bewustwording
Bewustmaking staat centraal in ons Aardewerkprogramma. Het raakt ieder thema en zorgt voor duurzame gedragsverandering bij cliënten, medewerkers, verwanten en andere betrokkenen.
Iedereen kan bijdragen aan het verduurzamen van onze organisatie. In de afgelopen jaren is de aandacht voor duurzaamheid toegenomen en zijn steeds meer mensen gemotiveerd een bijdrage te leveren. Het is dus steeds belangrijker om ieder die wil bijdragen op weg te helpen en te ondersteunen bij duurzame keuzes en gedrag.
We zetten met het thema Bewustmaking in op kennisdeling en -vergroting.
Aan de hand de uitkomsten van de locatiescans en (Verborgen Impact)gedragsscans gaan we met onze locaties in overleg over wat er al goed gaat en waar we op welke manier nog bewustere keuzes kunnen maken.
Hoe meer we weten wat de impact van onze keuzes is, hoe bewuster we kiezen en meer rekening houden met de toekomst van onze aarde.
Om de kennis over de verschillende locaties te verspreiden en zoveel mogelijk mensen een bijdrage te laten leveren aan onze duurzaamheidsmissie richtte Aveleijn een Green Team op. In dit team zitten collega's die allemaal op een andere manier bezig zijn met duurzaamheid. Daarnaast kunnen locaties advies inwinnen bij een duurzaamheidscoach.
Vanuit Aveleijn delen we succesverhalen, doen mee aan landelijke initiatieven en campagneweken, publiceren in vakbladen, maar organiseren ook workshops voor en door cliënten. Ook delen we tips, om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid. Denk aan een duurzame dagen kalender, een placemat met energiebesparingstips, een groente- en fruitkalender.
Opleiden Aardewerkambassadeurs
Om onze kennis over duurzaamheid te delen binnen onze verschillende locaties, zijn we 2 oktober 2023 gestart met het opleiden van Aardewerk ambassadeurs. Maandelijks komt een groep van ongeveer 15 cliënten, met interesse in duurzaamheid bij elkaar om aan de slag te gaan met de thema’s van ons Aardewerkprogramma. We nemen de ambassadeurs mee in de manier waarop we als organisatie, maar zeker ook als individu, een verschil kunnen maken. Daarbij maken we collages en brengen we regelmatig een bezoek aan een andere organisatie of locatie waarvan we kunnen leren.
Tijdens iedere bijeenkomst staat een van de thema's centraal. “We adviseren deze Aardewerkambassadeurs over hoe zij bepaalde onderwerpen op hun locatie onder de aandacht kunnen brengen, het goede gesprek kunnen voeren en aan de slag kunnen gaan. We zetten de kwaliteiten van onze cliënten in om de kennis op het gebied van Aardewerk te verspreiden en bewustwording te creëren. We voeren mooie gesprekken over wat cliënten bijvoorbeeld nodig hebben om gebruik te maken van het openbaar vervoer of delen spraakmakende feiten, bijvoorbeeld dat 180 kilometer autorijden gelijk staat aan het nuttigen van één kilo rundvlees. Deze bijeenkomsten dragen bij aan een betekenisvolle dag (voorheen dagbesteding) als onderdeel van een betekenisvol leven van onze cliënten”, vertelt Renée Timmerman, senior begeleider en één van de initiatiefnemers enthousiast.
“Het is mooi om te zien hoeveel cliënten geïnteresseerd zijn in duurzaamheid, hoeveel kennis er al aanwezig is en met hoeveel passie onze cliënten dit onderwerp uitdragen. Na een bijeenkomst horen we regelmatig dat duurzaamheid onderwerp van gesprek is tijdens het avondeten. Ook horen we dat duurzame initiatieven weer onderdeel uitmaken van de agenda van de cliëntenraad van de locatie waar de ambassadeur woont. We blijven dan ook zeker doorgaan met dit initiatief en werken steeds meer toe aan kennisdeling op de locaties. Hier moet het immers gebeuren!”, vertelt duurzaamheidscoördinator Bart Braker.
Bekijk onderstaande video en zie hoe onze cliënten worden opgeleid tot Aardewerkambassadeurs.
Benieuwd naar praktische tips wat jij zelf kan doen? Klik hier!