Van 9 t/m 15 september is het de Verspillingsvrije Week. Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in: energie die de aarde opwarmt. Aveleijn staat voor een betekenisvol leven voor iedereen en dat op een gezonde planeet. Daarom willen we zoveel mogelijk voedselverspilling tegengaan,
Wist je dat als alle Nederlanders een week lang thuis geen voedsel verspillen, we ruim 23 miljoen maaltijden kunnen besparen? Dat scheelt maar liefst 34 miljoen kg CO2-uitstoot!
Doe jij ook mee met de Verspillingsvrije week? Via deze link vind je meer info over deze week, kun je een gratis 'recepten met restjes' boekje downloaden en een gratis koelkaststicker aanvragen die je helpt om voedselverspilling tegen te gaan.
Verspillingsvrije tips
Hoe verspil je zo min mogelijk voedsel? We delen een aantal tips:
- Vries groenten en fruit in – Zo blijven ze net zo gezond als vers én veel langer houdbaar. Daarnaast kun je gemakkelijk de juiste porties uit de vriezer halen.
- Check de THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot) – Producten met een THT-datum zijn vaak nog goed na de aangegeven datum. Kijk, ruik en proef of het nog lekker is.
- Introduceer een vaste kliekjesdag – Vergeet je restjes niet! Gebruik ze op een vaste dag in de week.
- Let op de TGT-datum (Te Gebruiken Tot) – Op zeer bederfelijke producten staat een TGT-datum. Eet het product vóór deze datum of vries het in om het langer te bewaren.