Jaarlijks herdenken we alle oorlogsslachtoffers op 4 mei. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945. Een dag om samen ook stil te staan bij de waarde van vrijheid, inclusie en mensenrechten. In Enschede worden er tijdens de herdenking op 4 mei kransen gelegd voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Dit jaar leggen wij, op waardevol initiatief van Frans Zeilemaker en zijn zoon Peter, een krans ter nagedachtenis aan alle mensen met een beperking die slachtoffer werden van het naziregime in de Tweede Wereldoorlog.
We voelen ons ambassadeur voor mensen met een verstandelijke beperking. Want ook nu is en blijft het onze gezamenlijke, maatschappelijke opgave om te strijden tegen uitsluiting. Ons ideaal is een wereld zonder verschil, een wereld waarin de nadruk ligt op wat je deelt en minder op de verschillen. We streven naar een inclusieve maatschappij waarin iedereen meetelt en meedoet. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, wat je wel of niet kunt, waar je in gelooft of op wie je valt. Iedereen is anders, juist daarin zijn we gelijk.
De herdenking vindt plaats bij het oorlogsmonument in het Volkpark. Peter Zeilemaker en Marga Reekers van dagbesteding ’t Meera leggen na de twee minuten stilte een krans bij de beeldengroep van Mari Andriessen.
Klik hier voor meer informatie over het programma van 4 en 5 mei in Enschede.