Het is de Internationale dag van Positief Denken: op deze dag staat positiviteit centraal! Maar hoe kan je positiever denken? Gedragswetenschapper Merle Pilage deelt graag een aantal inzichten rondom Positieve Psychologie.
Kenniskring Positieve Psychologie
Binnen Aveleijn hebben we een Kenniskring Positieve Psychologie. Positieve Psychologie is de wetenschap achter geluk; het richt zich op wat het leven de moeite waard maakt. Merle Pilage zit in de Kenniskring Positieve Psychologie en vertelt hierover: "In de Kenniskring zitten diverse collega’s, die allemaal op hun eigen manier de Positieve Psychologie een warm hart toedragen. We houden elkaar up-to-date als het gaat om kennis op het gebied van de Positieve Psychologie. Daarnaast zijn we vooral bezig met de praktische toepassing van Positieve Psychologie in ons eigen werk. Verder proberen we op allerlei manieren om diverse inzichten vanuit de Positieve Psychologie te delen met anderen, zowel met collega’s als met cliënten."
Klassieke Psychologie en Positieve Psychologie
De Positieve Psychologie is het zusje van de ‘klassieke psychologie’. "De klassieke psychologie richt zich van oudsher op psychische problemen en de behandeling daarvan. In onderstaande striptekening is dat de linkerkant, van score -10 naar 0; Hoe kom je van een probleem af? Als je bij 0 bent, kan het zijn dat je denkt ‘is dit alles wat er is?’…", geeft Merle aan. "De Positieve Psychologie kan daarbij richting geven. Het gaat over dat wat het leven de moeite waard maakt. Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar dat wat bijdraagt aan geluk. Dit is de rechterkant van de striptekening, score 0 naar 10. Bovendien heeft de Positieve Psychologie ook een bijdrage te leveren aan de linkerkant. Herstel van -10 naar 0 kan immers ook vanuit versterking van krachten".
De tekening is geïnspireerd op een presentatie van Rinka van Zundert;
De Wetenschap van Welbevinden: Positieve Psychologie ( Rinka van Zundert) - YouTube
Zelf invloed uitoefenen op je geluk
" Uit studies blijkt dat 10% van ons geluk versleuteld ligt in onze genen en 50% wordt bepaald door omgevingsfactoren. Het goede nieuws daarvan is dat je zelf invloed kunt uitoefenen op ongeveer 40% van je geluk! Er zijn veel dingen die je kunt doen, zoals aandacht hebben voor positieve emoties, betrokkenheid en flow, relaties met anderen, betekenis in je leven, uitdagingen en successen".
"Dat wat je doet, maar ook je manier van denken zijn dus zeker van belang. Tegelijkertijd kan positief denken ook klein en eenvoudig zijn.
Positief denken is onder andere...
… Dat je na je heerlijke vakantie nog eens met je reisgenoot gaat zitten om de mooie foto’s en verhalen samen door te nemen (ook als je misschien een regenachtige vakantie hebt gehad).
… Dat je let op dat waar je dankbaar voor bent bij een collega, vriend, vriendin, familielid, cliënt - en dat uitspreekt.
… Het stoppen van negatieve gedachten en deze vervolgens onderzoeken. Schrijf op welke bewijzen de negatieve gedachte bevestigen en ook welke bewijzen de negatieve gedachte tegenspreken. Wat zou je beste vriend zeggen? Wat zou je tegen hem zeggen als hij zulke gedachten had? Ik quote; ‘de grootste criticus vind je ’s ochtends in de spiegel’. We mogen best wat milder zijn voor onszelf, dus het kan goed zijn die negatieve gedachtes eens onder de loep te nemen en wat ‘liever’ te zijn. Oefening baart kunst.
… Positief denken is nog zoveel meer, maar kleine stappen kunnen al een enorm effect hebben op hoe je je voelt. Mooi dus daar vandaag voor jezelf of een ander even bewust aandacht aan te schenken", sluit Merle af.