Geen goed eten meer in de ton... dat is mijn doel
“Hier, kijk eens met me mee!”, roept Petra Staijen die enthousiast haar smartphone naar voren steekt. “Mijn studerende dochter gebruikt deze handige app met de naam ‘Toogoodtogo’. Zoiets wil ik ook voor Aveleijn. Een app die helpt om voedselverspilling tegen te gaan. Petra is manager en maakt deel uit van het Green Team. “We weten dat er binnen onze locaties nog steeds te veel eten weggegooid wordt omdat het over is. Bijvoorbeeld omdat mensen opeens niet komen of niet mee willen eten. Omdat ze een bepaald gerecht niet lekker vinden of … nou ja, zeg het maar. En hoe goed we ook ons best doen om precies genoeg te koken, dit probleem blijft. Hoe mooi is het dan als onze ambulante deelnemers met een smalle beurs bijvoorbeeld, via de app kunnen zien dat er maaltijden over zijn. Dat ze deze gratis mogen afhalen tussen zes en zeven bijvoorbeeld. Dan snijdt het mes van twee kanten. Je gooit geen goed eten meer weg en je helpt mensen die het financieel moeilijker hebben of die het lastig vinden om dagelijks zelf te koken etc.”
Hergebruik is puik
Bij Aveleijn wordt al langere tijd gewerkt met producten die in kleinere porties verpakt zijn. “Ook dat helpt voedselverspilling tegengaan. Wat me wél steekt”, zegt Petra, “is de hoeveelheid verpakkingsmiddelen die daardoor toeneemt.” Tegelijk vindt ze ook dat het één het ander niet in de weg mag staan. “Oké, nu kost het nog wat meer verpakkingsmateriaal… maar hopelijk volgt snel ook de overstap naar biologisch afbreekbare verpakkingen, of naar nog iets anders. Zo doen we ’t stap voor stap steeds beter.” Een succes is ook de ruil- en pakkast, zoals deze bijvoorbeeld in Esdorp Hengelo staat. “Dit loopt echt als een tierelier. Cliënten, medewerkers en bezoekers zetten daar spullen in die ze over hebben. Soms in ruil voor iets anders, maar dat hoeft niet persé. Je mag er ook iets uit halen zonder toe te voegen. Er mogen geen voedingsmiddelen in met een houdbaarheidsdatum, maar wel een set kaarsen, een bloemenvaas of een paar boeken. Ik zag laatst zelfs een stapel washandjes liggen die geruild zijn tegen iets anders uit de kast. Mooi toch! Mijn droom is dat we bij Aveleijn nog weer eens onze eigen kringloopwinkel gaan inrichten.”
Evalueren en door
Het geeft Petra energie als ze vertelt over plannen en de uitwerking ervan in de praktijk. Petra: “En we zijn ook echt trots op de managers Hengelo en Borne die samen op pad gaan. Wat we willen voorkomen is dat het voor een deel blijft bij ideevorming en praten. De afgelopen jaren hebben we inspiratie genoeg opgedaan. Tijdens workshops, brainstormsessies en in teamoverleggen. Wat ons betreft gaan we nu vooral dingen uitvoeren. Om dit te bereiken stellen we binnenkort taakhouders (kartrekkers) aan in de regio Hengelo en Borne. Ik heb mijn teamleden vriendelijk, doch dwingend verzocht om deel te nemen aan een Webinar over duurzaamheid zoals dat binnen Aveleijn wordt aangeboden. Daarin zie je mooie voorbeelden van wat direct toepasbaar is in de praktijk. Het jaar door evalueren we en stellen we onze planning bij waar nodig. Zo voorzien we dat duurzaam werken zich als een olievlek verspreidt. Een milieuvriendelijke olievlek, welteverstaan.”