Vorige week was het team van De Kracht van Kleding te gast bij Team Sam. Tijdens deze bijeenkomst vertelden zij het inspirerende verhaal achter hun initiatief.
De oprichtster zag bij haar broer met een beperking hoe kleurrijke kleding zijn gemoedstoestand veranderde. Hij begon te stralen en er ontstond een prachtige vorm van non-verbale communicatie. Deze ervaring was de aanleiding voor haar om kleding te verzamelen voor andere cliënten, zodat ook zij de positieve effecten van kleding kunnen ervaren.
Een andere constatering was dat zij, doordat ze ook kleding voor andere cliënten ging aanschaffen, het gesprek met de omgeving van de cliënt aanging op een laagdrempelige manier. Het ging dan niet meer over de kleding, maar om de persoon erachter. Waarom wil moeder dat zoon deze kleding draagt? Welk verhaal zit daarachter? Zo ontstond het idee voor De Kracht van Kleding: een initiatief die deze inzichten verspreidt en doorgeeft.
De aanwezigen gaan nu aan de slag met een moodboard om te ontdekken wat kleding voor hen betekent. Dit kan samen met het cluster of een begeleider, maar kan ook alleen. De volgende keer bespreken ze hun borden aan de hand van gesprekskaarten. Als finale wordt er een initiatief bedacht waar iedereen achter staat – misschien een rode loper-moment of een bijzondere fotoshoot!
Het team van "De Kracht van Kleding" benadrukte hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan de kledingkeuze van mensen met een beperking. Kleding kan niet alleen hun zelfvertrouwen vergroten, maar ook een middel zijn om zich uit te drukken en te communiceren met hun omgeving. Met dit initiatief hopen zij een verschil te maken in het leven van velen.