Annet Grooten na 40 jaar met pensioen
Na 40 jaar als bewegingsagoog werkzaam te zijn geweest gaat onze collega Annet Grooten met pensioen. Na het afronden van haar CIOS opleiding Sport & Bewegen haalde Annet haar onderwijsbevoegdheid voor gym en lichamelijke oefening. Met deze diploma’s op zak begon zij met werken bij de Losserhof op de afdeling bewegingsagogiek. Waarna zij deze baan twee jaar later combineerde met het werken bij het toenmalige Kinder Dagcentra Twente. Om op een goede manier invulling te kunnen geven aan de toen nog onbekende rol als bewegingsagoog, en waar toen nog geen opleiding voor was, pionierde ze samen met vakgenoten uit de regio wat bewegen voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kan betekenen. ‘Alles gericht op het bereiken van consensus tussen lichaam en geest. Mensen leren ontdekken en laten voelen wat ze kunnen’ vertelt Annet.
Ongeveer 18 jaar later, en inmiddels gestopt met werken bij de Losserhof, werden de KDT-locaties De Zonnestraal in Oldenzaal en De Kleine Wereld in Hengelo samengevoegd tot De Toermalijn in Hengelo. Het kinderdagcentrum De Klim op in Enschede bleef zelfstandig. ‘Ik heb meegedacht over het ontwerp en de inrichting van de Toermalijn. Als ik zo om me heen kijk ben ik betrokken geweest bij de aanschaf van alle toestellen en materialen aanwezig in deze gymzaal. Ik heb hier met 1000’en kinderen, variërend 2 tot 18 jaar oud, mogen bewegen. Dat geeft mooie herinneringen’ aldus Annet.
‘Door de jaren heen is er veel veranderd wat ons vak anders heeft gemaakt. Zowel door de ontwikkelingen in de medische wereld als de diversiteit aan culturen. Maar wat niet veranderd is is dat ik kinderen en collega’s mee wil geven dat kinderen veel meer kunnen dan wij denken. We zijn geneigd om kinderen, en helemaal kinderen met een beperking, teveel te beschermen. Ik vind het belangrijk om ze te laten ervaren wat ze wel en wat ze niet kunnen. Meestal gaat dat met een lach maar soms ook met een traan. Maar op deze manier leren we ze hun eigen grenzen kennen en ervaren. En dat geeft hun vertrouwen in wat ze kunnen.’
Annet was naast haar werk 22 jaar lang OR-lid. Ook in deze rol vond ze het belangrijk dat mensen wisten waar ze met hun vragen terecht konden en hun verder te kunnen helpen. ’De zorg voor kinderen met een beperking heeft altijd mijn speciale aandacht gehad’ aldus Annet.
Op de vraag wat Annet nu gaat doen is het antwoord. ‘Ik moet eerst even wennen aan het idee dat ik niet naar mijn werk ga. Maar ik kijk uit naar de tijd die ik met mijn vriend Wietze en mijn kinderen Carmen, Joris en Sjoerd door kan brengen. Verder heb ik genoeg hobby’s zoals tennissen, hardlopen, fietsen, wandelen, lezen en geef ik twee keer per week volleybaltraining en gaan we genieten van ons appartement op Texel’.
Annet bedankt voor jouw inzet bij Aveleijn en geniet van je welverdiende pensioen!
Annet met Jim bij de schommelboot. Deze schommelboot is, op verzoek van Annet, aangeschaft om o.a. kinderen die motorisch zwaar beperkt zijn het gevoel van schommelen te kunnen laten ervaren.