“Lekker actief bezig zijn, dan komen de gesprekken vanzelf”
Ondersteunend begeleider Maarten Kobes (39 jaar) is een zogenaamde ‘zij-instromer’ in de zorg. Hij deed 25 jaar aan judo, waarvan lange tijd op hoog niveau. Daarnaast werkte hij in de commerciële wereld, waarvan de laatste 15 jaar bij KPN. “Ik had verschillende functies in telefoonwinkels, klantenservice en ik was jaren lang regiocoach. Met heel veel plezier hoor, want ik ben servicegericht en houd van mensen. Maar het superzakelijke en altijd maar prestatiegerichte, paste niet langer meer bij mij. KPN gaf mij de ruimte om te ontdekken wat ik wilde gaan doen.” In 2016, tijdens de Week van de Zorg, bracht Maarten een bezoek aan verschillende zorginstellingen. “Dat bezoek is heel belangrijk geweest voor de keuzes die ik daarna gemaakt heb. Een vriendin tipte me dat ze bij Appartementen Glanerbrug een vrijwilliger zochten die met cliënten wilde gaan sporten. Dit heb ik een jaar lang gedaan, en dat viel in positieve zin op. Waarschijnlijk dachten ze: die moeten we hier hebben”, lacht Maarten. “En zo lukte het mij om een leer/werkplek te vinden.” Inmiddels heeft hij de BBL-opleiding maatschappelijk zorg (niveau 4) afgerond. “Ik heb gekozen voor de richting ‘specifieke doelgroepen’. De opleiding sloot goed aan bij mijn werk, en ik ben écht gaan houden van de doelgroep ‘mensen met een beperking’.”
Kom in beweging
“Zo, en nu gaan we eerst even een paar oefeningen doen. Lukt dat goed, dan krijg je van mij als toetje… een potje touwtrekken, oké?”, roept Maarten Kobes enthousiast naar een cliënt. Hij wandelt naar hem toe en zegt: “Ik weet dat jij heel erg houdt van touwtrekken. Klopt toch?” De man van middelbare leeftijd knikt en z’n ogen beginnen te stralen. Inmiddels werkt Maarten als ondersteunend begeleider bij Woonlocatie Pathmos in Enschede. Hij houdt ervan om actief bezig te zijn. “Ik probeer mensen altijd uit te dagen, want als je in beweging komt, dan gaat alles beter en gemakkelijker. Zelfs het voeren van een goed gesprek!” Volgens Maarten is er altijd een activiteit te bedenken.“Vorige week nog: een cliënt had voor een paar tientjes een net, twee rackets en tennisballen gekocht. Samen hebben we met krijt een veldje getekend op de tegels buiten. Toen konden we lekker tennissen. Heerlijk mee vermaakt. Het versterkt de band tussen cliënten onderling en jou als begeleider. En… er gebeuren vaak onverwachte dingen. Mensen ontdekken wat ze leuk, maar ook wat ze minder leuk vinden.”
Blijven ontwikkelen
Maartens oprechte interesse in mensen gaat ver. “Ik heb in die paar jaar op school en tijdens mijn werk, heel veel geleerd over stoornissen en beperkingen. Over de belevingswereld en het gedrag dat daarbij past en over de invloed van hoe je met elkaar omgaat. Maar ik wil nog veel meer leren. Ik zoek verdieping in mijn vak. Ik wil alles weten over de verschillende vormen van autisme, maar ook over omgaan met mensen die depressief zijn of dementeren. Door me hierin verder te ontwikkelen, begrijp ik steeds beter waarom mensen met een bepaalde stoornissen en beperkingen, bepaalde dingen doen of juist laten. Ik blijf mezelf uitdagen om vervolgens ook andere mensen te helpen met hun ontwikkeling. Daarbij neem ik het trouwens niet over van een ander, waardoor hij of zij mogelijk afhankelijk wordt van mij.” Als voorbeeld noemt Maarten zijn kennis over computers en telefonie. “Dan wordt al snel gezegd: Oh, doe jij dat even. Jij bent daar goed in. Ik help graag, maar zelfredzaamheid vind ik ook heel belangrijk, dus probeer ik, met wat aanwijzingen en tips, die ander zoveel mogelijk zelf de oplossing te laten vinden en te laten ervaren dat hij het zelf ook kan ‘fixen’.” Maarten zegt het leuk te vinden om als ‘nieuwkomer’in de zorg tewerken. “Ik sta 100% achter de missie van Aveleijn, waarin de kernwaarden ontmoeten, ontwikkelen en ondersteunen centraal staan. Daarnaast bespreek ik ook graag mij eigen visie op zorg en begeleiden. Deze is soms, door mijn achtergrond in het bedrijfsleven waarschijnlijk, soms een tikkiezakelijker. Het levert mooie gesprekken op en ook nieuwe inzichten.”
Houd vol
Als je luistert naar Maarten, denk je al snel dat hij makkelijk door het leven wandelt. “Nou,… dat lijkt misschien zo, maar ook ik ken tegenslagen hoor. Privé heb ik een zware periode achter de rug. In die tijd heb ik serieus overwogen om te stoppen met m’n opleiding. Ik werkte 30 uur per week in gebroken diensten. Tussendoor volgde ik school en maakte m’n huiswerk. Emotioneel en fysiek een heftige tijd, maar ik heb m’n weg gevonden. Vrienden respecteerden mijn inzet en steunden me door te zeggen: houd vol. Nu ben ik blij dat het gelukt is, dat ik m’n diploma behaald heb én dat ik werk doe dat me écht voldoening geeft. Toegeven, ik verdien minder dan in het bedrijfsleven. Maar ik heb nu meer mogelijkheden om mezelf te ontplooien en om te groeien in m’n werk. Ik heb veel geleerd van en over anderen, én over mezelf. Ja, ik ben veel gelukkiger door de dingen die ik nu doe. En dat is waar het om draait in het leven, toch?”