Uitleg Workshops
Maak de kring groter | Hedda van LieshoutNaasten
Sinds 2000 levert de Eigen Kracht Centrale een bijdrage aan het normaal maken dat we bij vragen om hulp of ondersteuning en bij problemen, eerst onderzoeken wie er bij een persoon horen en deze mensen vragen om mee te denken in een plan. Eigen Kracht gaat om het leggen of herstellen van verbindingen met een brede kring van betrokkenen en over regie laten bij mensen en hun verwanten. Dit past bij de kernwaarden van Aveleijn ‘ontmoeten’, ‘ontwikkelen’ en ‘ondersteunen’ en bij het werken vanuit de driehoek cliënt, verwanten en begeleider. In deze workshop zullen wij onze ervaringen uit de praktijk delen en ingaan op situaties waar het betrekken van verwanten niet vanzelfsprekend lijkt, bijvoorbeeld omdat iemand zegt geen netwerk te hebben, het netwerk niet te willen belasten of niet met netwerk te willen praten over wat er aan de hand is. Doel van de workshop is inspireren om te denken aan bredere kringen en handvatten geven waarmee deelnemers direct aan de slag kunnen.
Participatie opnieuw uitvinden | Wyneke Oostenveld
Voor cliënten is het behouden van verbinding met de omgeving cruciaal. Naasten zijn niet alleen heel belangrijk voor herstel maar ook voor het welzijn van cliënten omdat mensen nu eenmaal sociale wezens zijn. Nu de zorgvraag explosief toeneemt kent participatie van naasten een dubbele noodzaak. In deze deelsessie verkennen we met elkaar ‘wat is zorg nu eigenlijk’? We onderzoeken ons eigen gedrag, dat meer participatie van naasten in de weg staat. Om vanuit een nieuw perspectief een eerste stap te kunnen zetten naar meer naastenparticipatie.
Aan de slag met informele zorg! | Coen van de Steeg (alleen ochtend)
Coen van de Steeg heeft de afgelopen jaren samengewerkt met diverse zorg- en welzijnsorganisaties, gemeenten en bewonersinitiatieven om producten en diensten te ontwikkelen op het gebied van informele zorg. Hij heeft onder andere aan de wieg gestaan van WeHelpen, een landelijke beweging en website die vraag en aanbod van burenhulp bij elkaar brengt. Daarnaast is Coen nauw betrokken bij het opstarten van iZi.nu, een lerend netwerk van organisaties in de ouderenzorg rondom informele zorg. Tijdens de workshop geeft Coen verschillende inspirerende voorbeelden uit het land de revue en krijg je een inkijkje in hoe zorgorganisaties actief bezig zijn met dit thema. Daarnaast maak je kennis met een spel dat speciaal is ontworpen om de samenwerking met het sociale netwerk van onze cliënten op gang te brengen.
Buurtcirkels | Richard van Vliet (alleen middag)
Buurtcirkel is een eenvoudige maar krachtige interventie die mensen, voor wie dat niet altijd vanzelfsprekend is, met elkaar en met de wijk in verbinding brengt. Inclusie dus.
Zo’n 10 tot 12 deelnemers uit dezelfde wijk vormen met elkaar een netwerk. Met minimale ondersteuning van een Buurtcirkelcoach en een vrijwilliger leren zij van en met elkaar. Buurtcirkel zorgt ervoor dat ondersteuning op een informele manier tot stand komt en draagt bij aan zelf -en samenredzaamheid van mensen. Van hieruit wordt vervolgens voortdurend gekeken wat deelnemers kunnen betekenen en betrekken van de wijk en andersom.
In deze praktijksessie nemen Richard van Vliet van +Vijf / Pameijer en een deelnemer je mee in het programma, wat het betekent voor deelnemers en wat er nodig is om ermee te werken.
Van OVER ons naar SAMEN met ons! | Aaron de Kievid
Het kan soms natuurlijk best zijn dat je al een mening hebt over wat jouw cliënt wel of niet aankan en maak je beslissingen zonder hem of haar te betrekken. Vaak over zaken waar je niet stil bij staat en waar je jouw waarden en normen zonder bij na te denken in mee neemt. Je wilt hem of haar beschermen. Voorkomen dat het mis gaat. Maar zo wikkel je jouw cliënt, goedbedoeld en onbewust, in bubbelplastic en dat willen we nu net voorkomen!
Tijdens deze workshop laten we je ervaren wat opgesloten (figuurlijk) in bubbelplastic met je doet en gaan we in gesprek over hoe belangrijk het is dat cliënten zich kunnen ontwikkelen en mee kunnen doen in de maatschappij!
Het belang van een sterk netwerk hebben om de cliënten heen is voor de meeste mensen wel duidelijk, maar daardoor gaat de formele en informele zorg steeds meer samenwerken. Een samenwerking die steeds belangrijker wordt in de maatschappij die steeds sneller veranderd met al zijn hobbels, pieken en dalen. We onderzoeken tijdens de workshop de "beren" op de weg we hopen je een vonkje inspiratie mee naar huis te geven!
Van morele stress naar morele veerkracht | Gytha Tijhaar
Als er bij het inzetten van veranderingen voldoende draagvlak en ondersteuning aanwezig is, kan de morele stress die daarbij ontstaan bij zorgverleners worden omgebogen in een ethische groeikracht die de professionaliteit van de zorgverlener, het team en de kwaliteit van de dienstverlening ten goede komt. Ethische reflectie (reflectie op het eigen handelen, dat van collega’s, dat van de organisatie in het algemeen) kan namelijk een gevolg zijn van morele stress. Dingen gaan anders en je voelt dat het schuurt… Je vraagt jezelf af: ‘Wat ben ik eigenlijk aan het doen?’ Als je niets met dit gevoel doet, wordt het en voelt het vervelend. Hoe kun je dit dan omzetten naar veerkracht? Morele stress heeft een functie en als we dit ook als dusdanig gebruiken en het als functie beschouwen, zijn we in staat dit om te zetten naar veerkracht.
Maakkracht | Tabo Goudswaard
In ‘Maakkracht’ pleiten Tabo Goudswaard en Jetske van Oosten voor een radicaal nieuwe manier van denken en werken. Om systemen te kunnen veranderen, moet je goed begrijpen wat mensen belangrijk vinden. Als maker ga je op onderzoek uit om dat te ontdekken. Tabo laat ons in de plenaire opening zien hoe je vanuit een groot gezamenlijk toekomstbeeld, zelf kleine stappen kunt zetten. En hoe dat wat jij doet effect heeft op het grotere geheel. We kunnen leren van mensen die het anders doen, zoals creatieve professionals. Zij geven verandering vorm door te beginnen bij wat mensen waardevol vinden. Van binnenuit, samen met anderen, zonder vooraf te weten wat er uitkomt. Makerschap zit in iedereen, als je de durf hebt om je ergens mee te bemoeien, eigenaarschap te tonen en initiatief te nemen.
Van zorg naar Leven | Marijne Lise Happel
Alles is er al…, je hoeft het alleen nog maar zichtbaar te maken en met elkaar te verbinden. Dat is een belangrijk uitgangspunt van community building. Community building gaat over het versterken van individuen, persoonlijke netwerken en buurtverbindingen om een betekenisvol leven voor iedereen mogelijk te maken. De rol van de organisatie en medewerkers heeft hierbij een cruciale rol. Theorie wordt in deze sessie gecombineerd met praktijkvoorbeelden. Je leert over de bouwstenen van community building, je leert haakjes zoeken en je collega’s beter kennen. En vooral krijg je tips waar je morgen mee aan de slag kan. Groot denken en klein doen is waar deze inspiratiesessie op van toepassing is.