Werken aan een gezonde aarde
‘Aardewerk’
Ooit zong Boudewijn de Groot (78): ‘Welterusten, meneer de president. Slaap zacht’, over de oorlog in Vietnam. Het openingsnummer van zijn meest recente album Windveren is opnieuw een protestnummer. Al bij de eerste woorden op zijn album word je verteld over de wereld waarin we leven. En klinkt protest tegen de manier waarop we met de aarde omgaan.
De Aarde is heel lief en zoet,
Terwijl de mens zich mateloos uitleeft
Een lied dat mooi aansluit bij de keuze van Aveleijn om het duurzaamheidsprogramma ‘Aardewerk’ te noemen. We leveren een noodzakelijke bijdrage aan het werken aan een gezonde aarde. Ook benadrukken we met het woord ‘Aardewerk’ de integrale verbinding met het ‘Waardenwerk’ dat al jarenlang ons kompas in de uitvoering in het primair proces vormt.
Ons aardewerk is gebouwd rondom bewustmaking en bewustwording: het hart van ons programma. Het is onze overtuiging dat kennis over de klimaatverandering, het besef tot de noodzaak van handelen en begrijpen dat ook kleine stappen waardevol zijn, van belang zijn om daadwerkelijk gemotiveerd met het gezond maken van de aarde bezig te zijn.
Tegelijkertijd zien we ook allerlei wet- en regelgeving op ons afkomen die vragen om data en verantwoording om te kunnen laten zien dat onze inspanningen bijdragen en impact hebben. We proberen de balans tussen intrinsieke motivatie en vraag vanuit de systeemwereld in ons aardewerkprogramma vast te houden.
Green Deal 3.0: Samen werken aan duurzame zorg
In 2018 kwam het duurzaamheidsprogramma van Aveleijn goed van de grond met de ondertekening van de 2e Green Deal voor duurzame zorg. Inmiddels is er een volwassen ‘aardewerk’programma neergezet rondom de verschillende pijlers van de Green Deal 3.0 die in 2022 ook door Aveleijn is ondertekend.
De Green Deal 3.0 bouwt voort op de Green Deal 2.0. Er zijn concretere en ambitieuzere doelstellingen gesteld, de GD 3.0 is minder vrijblijvend. Naast de vaak gebouwgebonden maatregelen, zet de GD 3.0 ook in op gezondheidsbevordering en preventie. Onderwijs en het vergroten van bewustzijn vormen een aparte pijler in de GD 3.0.
Duurzaam Aveleijn: met Aardewerk maken we het verschil
Een goede balans tussen werken aan intrinsieke motivatie, bewustwording en gedragsverandering rondom Aardewerk én verantwoording van data in tabellen en grafieken om de daadwerkelijke impact inzichtelijk te maken is een uitdaging.
Aveleijn biedt op deze website op beide onderdelen inzicht in de ontwikkeling van ons Aardewerk. Met verhalen over mooie voorbeelden van verduurzaming, verhalen over de inzet van de ervaringsdeskundigen van Team SAM, maar ook feiten en cijfers over de voortgang van ons programma.
We zijn blij met de aanstelling van onze coördinator Aardewerk die aan beide kanten van de weegschaal het evenwicht probeert te vinden en de organisatie op sleeptouw neemt. Ook zijn we trots op het project waarin we met vijf organisaties in de regio kijken naar de verduurzaming van het cliëntvervoer. Het zorgkantoor Menzis ondersteunt dit project met subsidies. Ook onze medewerkers doen mee in de verduurzaming van het vervoer in verschillende pilots.
We leveren steeds meer (bijna) klimaatneutrale nieuwe locaties op, zijn actief op trots op de ontwikkeling die ons programma heeft gekend in de afgelopen jaren. Binnen verschillende dagbestedingslocaties krijgt de circulaire zorg op een mooie manier gestalte.
Nu we tegen de grenzen aanlopen van wat de aarde kan verdragen, realiseren we ons waardevol ons programma is. We willen met het aardewerk programma een bijdrage leveren aan het gezond maken van onze aarde. We zoeken naar richtingen om impact te hebben en zetten kleine stappen voor een groots resultaat.
Vele druppels vormen een oceaan!
Susanne Bentvelsen, Lid Raad van Bestuur
Ambassadeur Green Deal in de zorg
Willem Den Hartog, Voorzitter Raad van Bestuur
