Behandeling bij complexe gedragsstoornissen
Verschillende oorzaken kunnen ertoe leiden dat iemand met een verstandelijke beperking ernstige gedragsproblemen laat zien. Gedragsproblemen kunnen zich uiten in agressie, zelfverwondend gedrag, of druk en impulsief gedrag. Voor mensen in de omgeving is het vaak moeilijk om de cliënt te bereiken en het gedrag te laten verminderen. Het kan dan nodig zijn om tijdelijk behandeling in te zetten.
Diagnostiek
Omdat gedragsstoornissen niet altijd duidelijk te verklaren zijn, is het zinvol te onderzoeken wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Hierbij kun je denken aan vragen als: Wanneer laat iemand dit gedrag zien, wat is hiervan de functie en wat houdt het gedrag in stand? Professionals van Aveleijn zijn gespecialiseerd in onderzoek naar gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Zowel gedragswetenschappers, artsen en vaktherapeuten werken samen om goed in beeld te brengen wat de oorzaak van het probleem is, zodat gericht op zoek kan worden gegaan naar een oplossing. Waar nodig wordt het onderzoek in samenwerking met de GGZ of(forensische) psychiatrie uitgevoerd.
Behandeling
Afhankelijk van de oorzaak van gedragsproblemen wordt behandeling ingezet. Veelal is het gedragsprobleem een uiting zich onbegrepen voelen en een vorm van communicatie. Samen met de cliënt gaan wij op zoek naar manieren waarop hij/zij zich beter en op tijd kan uiten. Ook ligt overvraging vaak ten grondslag aan gedragsproblematiek. Dan kunnen pscyho-educatie, aanpassing aan de omgeving, en goede uitleg over wat iemand kan en aankan effectieve interventies zijn. Andere middelen die ingezet worden zijn signaleringsplannen, video-analyse, agressieregulatie trainingen en creatieve therapie. Waar nodig kan in samenspraak met de arts tijdelijk een medicamenteuze behandeling worden ingezet.