Beeldvorming en diagnostiek
Als kind of volwassene met een verstandelijke beperking of als ouder van, kun je veel vragen hebben. Wat is er aan de hand? Waar komt bepaald gedrag vandaan? Hoe moet ik daarmee omgaan? Wat kan ik voor de toekomst verwachten? Wat is de beste begeleiding of behandeling?
Aveleijn biedt een breed spectrum aan (specialistische) onderzoeksmogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit aanbod is gericht op alle leeftijden, van hele jonge kinderen tot aan ouderen. Specialistische medewerkers met veel ervaring voeren het onderzoek uit. Daarbij wordt er nauw samengewerkt met andere betrokken professionals zoals (kinder)artsen, psychiaters en neurologen.
Breder dan alleen de cognitieve vaardigheden
We vinden het belangrijk dat er naast de cognitieve mogelijkheden, ook aandacht is voor het sociaal- en emotioneel functioneren, en de zelfredzaamheid en dagelijkse vaardigheden van onze cliënten. Waar nodig breiden we dit uit naar andere domeinen zoals motorische vaardigheden en taal – en spraakontwikkeling. Op deze manier wordt breed in beeld gebracht waar iemands krachten liggen en wat de ondersteuningsbehoeften zijn. Er kan een advies gegeven worden over(ontwikkelings) mogelijkheden, zowel in het ‘kunnen’ als ‘aankunnen’.
Observatie
Een onderdeel van diagnostiek kan observatie zijn. Aveleijn heeft meerdere mogelijkheden van observatie. Op de (kinder)dagcentra kunnen kinderen en volwassenen een korte periode in de groep geobserveerd worden. Deze observaties worden multidisciplinair uitgevoerd. Ook is het mogelijk dat cliënten voor maximaal zes keer in observatie komen bij een vaktherapeut en gedragswetenschapper. De observaties worden afgesloten met een advies en/of plan van aanpak.
Dossieranalyse
Sommige cliënten hebben een lange geschiedenis van hulpverlening achter zich. Alvorens tot een beslissing te komen wat er in de toekomst nodig is, kan het nodig zijn om een (onafhankelijke) dossieranalyse te maken. Ook hierbij kan Aveleijn u helpen.