Aveleijn wil mensen met een beperking faciliteren bij een leven vol betekenis. Om die belofte naar cliënten van nu én in de toekomst waar te maken is een duurzame manier van werken nodig. Aveleijn sluit zich bijvoorbeeld aan bij de Green Deal voor de zorg en andere (lokale) partners, locaties starten acties en initiatieven, studenten van Saxion doen onderzoek naar hoe de organisatie de mate van duurzaamheid kan verbeteren en er is bijsturing in het vastgoedbeleid.
Op deze pagina willen willen we je laten zien wat Aveleijn al doet met duurzaamheid.
Heb je tips of zelf iets wat je wil delen? Top! Mail het naar duurzaamheid@aveleijn.nl
Duurzaam Aveleijn: Maak het verschil!
Na een intensieve en bijzondere periode is het de hoogste tijd om vooruit te kijken! Aveleijn zet zich als ambassadeur van de Green Deal Zorg volop in voor een groene en duurzame leef- en werkomgeving. Duurzaamheid willen we meer vanzelfsprekend maken bij Aveleijn dan een uitzondering en gaat immers verder dan alleen technische maatregelen; duurzaam gedrag is minstens zo belangrijk.
Hoe leuk is het om juist zelf aan de slag te gaan en je steentje bij te dragen! Om daar mede invulling aan te geven en verder te inspireren hebben we samen met onze duurzaamheidspartner Onze Zorg is Opgewekt” en onder meer Team SAM en het Green Team van Aveleijn een mooi programma over duurzaamheid ontwikkeld genaamd:
‘Duurzaam Aveleijn: Maak het verschil!’
Het programma richt zich in eerste instantie op bewustmaking over duurzaamheid. Duurzaamheid betekent: goed zorgen voor de aarde, de mensen, natuur en de dieren. Onze cliënten en medewerkers vinden dat een ontzettend belangrijk onderwerp en zijn erg enthousiast om hier meer over te leren en ook te doen!
Workshops cliënten en medewerkers
Door middel van leuke workshops leren medewerkers en cliënten hoe je alledaagse keuzes op een duurzame manier kunt maken. Bij de workshop Verborgen Impact voor medewerkers wordt er inzicht geboden in de impact van je eigen gedrag en footprint op de aarde. Bij de workshops voor cliënten van dagbesteding op locatie leren ze via spellen en materialen wat duurzaamheid is en over een gekozen onderwerp: energie, afval of voeding. Aan het eind krijgen de cliënten een kweekpotje met groente en een certificaat van deelname. Dit is gemaakt van speciaal groeipapier waar bloemzaadjes in zitten!

Compostbak
Woongroepen kunnen een compostbak bestellen, speciaal gemaakt door en voor cliënten. Cliënten van woongroepen kunnen van hun groente-, fruit- en tuinafval (GFT) zelf compost maken. In de bak zitten speciale wormen die GFT omzetten in compost, bruine aarde wat je over de plantjes kunt doen om ze beter te laten groeien.
Duurzaamheidscoach
Onze Zorg is Opgewekt is tevens inzetbaar als duurzaamheidscoach voor medewerkers. Met je team aan de slag met duurzaamheid maar weet je niet waar te beginnen? Dan kan de duurzaamheidscoach daarbij helpen. Van het inzamelacties van elektrische apparaten tot aan het maken van een duurzaamheidsvisie met stappen- en actieplan.
Alles over het programma en opgeven voor de workshops is te vinden op de duurzaamheidspagina op Portaal.

Boekje 'Duurzaam Aveleijn'
Het duurzaamheidsprogramma van Aveleijn raakt steeds meer verankerd in onze doelstellingen en activiteiten. Al deze doelstellingen en activiteiten hebben we gebundeld in het boekje 'Duurzaam Aveleijn'. In dit boekje is te lezen wat we tot nu toe hebben gedaan en welke stappen inmiddels zijn gezet.
Klik hier om de digitale versie van het boekje 'Duurzaam Aveleijn' editie 2 te lezen.
Klik hier om de digitale versie van het boekje 'Duurzaam Aveleijn' editie 1 te lezen.

Podcast Voorzorg: Duurzaamheid
Laura van Elst (journalist SKIPR, Zorgvisie en Cruxx) heeft een serie interviews gedaan in de zorgsector, naar aanleiding daarvan is ze betrokken bij de de Podcast Voorzorg. In deze editie wordt gesproken over duurzaamheid in de zorg. Tijdens de podcast worden ook fragmenten afgespeeld van het interview met de bestuurder van Aveleijn, Susanne Bentvelsen. Er komt een divers aantal onderwerpen aan bod, waaronder de impact van zorg op het klimaat en hoe de groene beweging zich vormt in de zorg.
Klik op onderstaande link om naar de podcast te luisteren.

Initiatieven locaties
Hieronder lees je de initiatieven van verschillende locaties.
AtelierZ |
Bureau Evenementen |
![]() |
![]() |
Bij Atelierz maken ze katoenen tasjes die klanten kunnen kopen zodat ze in winkels geen plastic tasje meer hoeven te kopen! Clienten hebben treffende teksten en tekeningen bedacht/gemaakt die er (met behulp van onze cameo) op gedrukt zijn! | Bij Bureau Evenementen stimuleren ze elkaar om vaker op de fiets te komen. Is ook nog eens goed voor je lichaam en geest. Ook gebruiken ze geen kleine waterflesjes meer. |
Bestuurscentrum |
De Werkplaats |
![]() |
![]() |
Misschien ben je bekend met het fenomeen Foodshare? Dat is het delen van voedingsmiddelen die anders weggegooid zouden worden. De meeste mensen hebben wel iets in de kast staan dat ze niet meer gaan gebruiken. Voorkom dat je het weggooit omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Een ander kan het misschien nog wél gebruiken.
In het bestuurscentrum is in de nis tegenover de voormalige plek van het buffet een Foodshare plekje gemaakt. Je kun hier alles neerzetten dat eet- of drinkbaar is en niet langer dan een jaar over de houdbaarheidsdatum is. Het Foodshare principe is het tegengaan van voedselverspilling. Het is dus echt voor iedereen. Het staat iedereen vrij om iets te brengen, maar zeker ook om te halen. Schroom niet om iets mee te nemen dat je zelf kunt gebruiken. Dat is juist de bedoeling. Als er teveel producten staan, dan wordt dit in de Foodsharekast in het Kulturhus geplaatst. Zo dragen we met het BC op een mooie manier bij aan duurzaamheid. Wellicht ook een idee voor andere locaties? |
Locatie De Werkplaats is in het kader van duurzaamheid over gegaan op een ander verwarmingssysteem. Dit systeem, gebaseerd op verwarmen met biomassa is in samenwerking met de firma Loohuis uit Saasveld uitgezocht en gedurende de afgelopen maanden vakkundig geïnstalleerd. Met deze kachel gebruikt De Werkplaats eigen restmateriaal om twee bedrijfshallen, de assemblageruimte, kantine en kantoor te verwarmen. Dit restmateriaal werd voorheen als afval naar de stort gebracht. Door het nu voor eigen verwarming te gebruiken is op deze locatie geen gas meer nodig. Bovendien is het systeem is gebaseerd op een bijzonder emissiearme verbranding waarbij alle fijnstof opgevangen wordt, wat goed is voor het milieu. Een duurzame oplossing die zichzelf in vier jaar terugverdient. Het team en de cliënten zijn trots op deze stap en werken met plezier mee met een aantal bijkomende werkzaamheden rondom dit systeem.
|
Manege de Boerskotten |
Dagbesteding de Roos |
![]() |
![]() |
Manege de Boerskotten voeren verschillende initiatieven uit. Ze scheiden het afval, plastic zamelen ze in en brengen die zelf weg. Evenals het glas. De mest van de paarden wordt opgehaald door de champignons kweker. Ze hebben hier 3 kleding containers staan, waar iedereen de kleding in mag gooien. Die kleding wordt compleet gerecycled. Ze hebben energie besparende lampen in de manege. Het bestuur is bezig om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Ook maken ze zelf compost hopen. Van andere dagbestedingen haalt een cliënt met de fiets de appelschillen op. Dit kunnen ze dan weer aan de paarden voeren. Tevens halen ze ook het oude brood op bij de bakker. |
Op dagbesteding de Roos hebben ze een cursus duurzaamheid die de cliënten kunnen volgen. Ook houden ze een opschoonactie om het dagcentrum heen.
|
Projecten
Hieronder lees je verschillende projecten die binnen Aveleijn uitgevoerd worden.
Wielewaal gaat energiestrijd aan |
Aveleijn vraagt Saxion duurzaamheidsdoelstellingen meetbaar te maken |
![]() |
![]() |
Woningen, kantoren, scholen, ziekenhuizen en zorgcentra dragen een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het terugdringen van de co2-uitstoot. Samen zijn zij verantwoordelijk voor zo’n 30 procent van het totale energieverbruik in Nederland.
Aveleijn locatie de Wielewaal gaat tijdens de drie wintermaanden meedoen aan de energiestrijd. Dit is een wedstrijd met als doel zoveel mogelijk te besparen op het gebruik van elektriciteit en gas. Ze beginnen op donderdag 18 december en eindigen 18 maart 2020. Elke week worden de meterstanden doorgegeven. Zo krijgt de locatie inzicht in wat de besparingen zijn, en wat al hun inspanningen hebben opgeleverd. Aan het eind van de rit kan het bespaarde geld ergens anders voor worden gebruikt. Via deze link vind je een terugblik op de energiestrijd van vorig jaar: https://www.youtube.com/watch?v=sZKozeOtTWw Wil je meer informatie? Kijk dan hier: https://www.urgenda.nl/themas/bouw/energiestrijd-zorghuizen/. Vanaf de start van de energiestrijd wordt er meer gedeeld over de voortgang bij de Wielewaal.
|
Aveleijn vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom hebben wij in oktober 2018 de Green Deal Duurzame Zorg voor een Gezonde Toekomst ondertekend. In het programma van ons 50-jarig bestaan vorig jaar voerden we al 50 lokale duurzame maatregelen uit. Op basis van de Green Deal werken we aan een meerjarenplan voor de verdere verduurzaming van de organisatie. Het plan start dit jaar met het verduurzamen van het vastgoed van de circa 75 locaties.
Effecten meten
|
Project fietsmaatje |
Maatregelen die Aveleijn treft |
![]() |
|
In december 2018 is het project fietsmaatje gestart. Hiermee konden medewerkers van Aveleijn geld verdienen door te fietsen naar het werk. Je kon je inschrijven als buddy of deelnemer. Een buddy is iemand die al op de fiets naar het werk gaat, en tijdens dit project maximaal vier collega's aanmoedigt om ook op de fiets te gaan. Het doel was om in een periode van 5 maanden minimaal 17 keer naar het werk te fietsen. Voor elke dag fietsen kreeg je voor een enkele rit een vergoeding van €0,35 per kilometer. De buddy ontving voor elke rit die zijn deelnemers maakten €1.
- 15 Aveleijn locaties deden mee |
|